De greske statuene var opprinnelig malt i sterke farger, men etter tusenvis av år har disse fargene blitt vasket bort. Finn ut hvordan belysning av statuene er alt som skal til for å se dem slik de var for tusenvis av år siden.

Til tross for at det virker utrolig at det kan være noe mer å oppdage etter tusenvis av år med vind, sol, sand og kunststudenter, men å oppdage de ukjente mønstrene på Hellas’ antikke statuer kan være så enkelt som å belyse dem. En teknikk som kalles “lysraking” har lenge blitt brukt til analyse av kunstverk. En lampe plasseres slik at lyset er nesten parallelt med overflaten på objektet. Når man gjør dette med gamle malerier, blir penselstrøk og støv lett å se. På statuer er effekten med subtil. Penselstrøk er umulige å se, men fordi ulike typer maling forsvinner på ulikt tidspunkt, er steinen høyere på noen steder – beskyttet mot erosjon av et beskyttende lag med maling – og lavere andre steder. Slik blir komplekse mønstre synlige.

Ultrafiolett lys blir også brukt til å oppdage mønstre. UV-lys får organisk materiale til å lyse. Kunsthandlere bruker UV-lys for å sjekke om kunsten har blitt restaurert, siden eldre maling inneholder mye organisk materiale mens moderne maling inneholder lite av dette. På de greske statuene fra antikken vil ørsmå lyse tydelig, hvilket viser detaljerte mønstre.

Når mønsteret har blitt kartlagt, gjenstår fortsatt utfordringen med å finne ut hvilke farger som har vært brukt. Et utvalg av mørkeblå nyanser vil gi en helt annen effekt enn gull og rosa. Selv om det gjenstår nok pigment til at man kan se en farge med det nakne øye, kan et par tusen år gi drastiske endringer i fargens fremtoning. Det er derfor ingen grunn til å tro at de fargene man kan se i dag er de samme som statuene opprinnelig ble malt med.

Heldigvis er det en vei ut av dette problemet. Fargene falmer over tid, men de opprinnelige materialene – pigmenter fra planter eller dyr, knust stein eller skjell – ser fortsatt like ut i dag som de gjorde for tusen av år siden. Dette kan man også se ved bruk av lys.

Infrarødt lys og røntgenspektroskopi kan hjelpe forskerne med å forstå hva malingen var laget av og hvordan den så ut da den ble påført statuene. Spektroskopi benytter seg av det faktum at atomer er kresne når det kommer til hva slags innkommende energi de absorberer. Enkelte materialer vil bare absorbere bestemte bølgelengder av lys. Alt annet reflekterer de. Spektroskopet sender ut flere forskjellige bølgelengder, som eventyrerer i et ukjent land. Noen av disse kommer ikke tilbake. Ved å merke seg hvilke bølgelengder som blir absorbert, kan forskerne fastslå hvilke materialer malingen er laget av. Infrarødt lys kan fastslå hvilke organiske stoffer som er tilstede. Røntgen, på grunn av sitt høyere energinivå, stopper ikke for noe annet enn tyngre elementer som steiner og mineraler. I kombinasjon kan disse hjelpe forskerne med å fastslå hvilke farger en flere tusen år gammel statue var malt i.

Fargen? Alltid noe harry.